Det är säkerligen oklart för många hur Anti-virus och Anti-malware program arbetar för att hålla deras dator säker, så det tänkte jag förklara lite mer i detalj i den här artikeln.
Om inte för intresset och insiktens skull, så kan det även hjälpa dig att förstå hur det hela fungerar, för att veta vad som är rimligt att förvänta sig och även kompletteringar som kan vara användbara för att täcka alla säkerhets baser.
Hur Anti-virus och Anti-malware arbetar och fungerar
Anti-virus och Anti-malware program fungerar på så sätt att de har en referenslista som ständigt behöver hållas uppdaterad. Denna referenslista innehåller kodsnuttar från mängder av skadlig programvara, virus och malware som skaparna av Anti-virus programmet stött på eller som är allmänt känt.
Vad sen Anti-virus och Anti-malware program gör är att de, varje gång du startar en skanning av din dator, jämför olika filer (mängden brukar bero på inställningar om djupet av skannen du själv kan ställa in som Anti-virus programmet ska göra) på din dator, mot referenslistan för att se om dina egna filer innehåller eller har blivit infekterade med virus-definierad kod, och om så skulle vara fallet, kan det hända att det programmet eller datafilen på din dator blir klassad som virus/malware.
Komplettera ditt Anti-virus program för ökad säkerhet
Jag brukar rekommendera folk att skaffa MalwareBytes Anti-Malware utöver Anti-virus program – detta då Malwarebytes kan hitta skadlig kod som Anti-virus program helt enkelt brukar missa. Vill man kan man även prova SpyDoctor Anti-Spyware som ska komplettera Anti-virus OCH Anti-malware program och söka kompletterande efter Spionprogram på din dator.
Gratis Anti-virus program vs Betalt Anti-virus program
Många nätdiskussioner verkar komma till slutsatsen att Microsoft äntligen har kommit så pass långt med sitt Windows Defender säkerhetscenter att det räcker som gratisalternativ som täcker in Anti-virus program och brandvägg (för Windows 10). Andra bra gratis Anti-virus program är exempelvis; Avast samt AVG.
För betal Anti-virus är jag själv personligen ett fan av Norton Security suite (inte Internet Security).
Gratis Brandväggs programvara för dig som saknar brandvägg
ZoneAlarm är en bra Gratis programvara för Brandvägg om du inte har en, Brandväggen övervakar nätverkstrafik och filtrerar osäker trafik, ofta kommer en brandvägg idag inbyggd tillsammans med Anti-virus programvarorna såsom Windows Defender Säkerhetscenter samt Norton Security Suite, men om just ditt Anti-virus program inte skulle ha det, eller av annan anledning, så kanske du kan behöva installera en självstående brandvägg.
(Där finns även brandväggar i routrar idag, men man behöver fortfarande en brandvägg i sin windows dator – de skyddar på olika nivåer kan man säga).
Anti-virus program att undvika
Undvik McAfee Anti-virus program, har bara gett mig huvudvärk och inte ens i närheten av tillfredsställelse gällande vad man vill få ut av ett Anti-virus program. Tyvärr finns där många bra gratisprogram som försöker pracka på dig McAfee ”Free-trials” som riskerar att krocka med ditt nuvarande Anti-virus program, så välj gärna hellre ”Avancerat” installationsalternativ om möjligt – för där får man oftast se alla stegen i installationsprocessen och kanske tillochmed kan välja bort ”bloatware” programvara som man inte vill ha (Typ McAfee).
Undvik Anti-virus krockar
Installation av 2 st Anti-virus program samtidigt kan ibland orsaka Anti-virus ”krockar”, med vilket jag syftar till att de börjar ”attackera” varandra. Detta innebär att när du väl ska göra en skanning med det ena Anti-virus programmet, eller kanske även när Anti-virus programmet bara är passivt och övervakar din dators aktivitet för säkerhetsrisker, så kanske den stöter på det andra installerade Anti-virus programmet, och i och med att båda Anti-virus programmen har vars en ”referenslista” eller databas som det också kallas, med kända virus kodsnuttar, så händer det att Anti-virus programmen börjar tro att dessa kodsnuttar är faktiska virus och får datorn att bete sig riktigt idiotiskt.
Så undvik att installera mer än 1 Anti-virus program åt gången!
Webbaserat alternativ för att genomsöka enstaka filer med samtliga Anti-virus program
Där finns en hemsida som heter VirusTotal.com där man kan ladda upp enstaka filer som man vill kolla om de innehåller virus, denna hemsida skannar filen/filerna du laddar upp med ALLA Anti-virus program mer eller mindre, och ger dig utförlig rapport av resultatet från varje Anti-virus program. Prova vetja! 🙂
Virtuell Maskin som Sandlåda för Virusskydd och testmiljö för nya okända filer/installerade program
Om man vill vara riktigt säker när man laddar ned nya filer, ska installera nya program eller tar emot filer från kontakter över E-post/chattapplikationer eller liknande, så kan man installera VirtualBox virtualiserings programvara som är gratis, och sedan installera en Gratis Ubuntu Linux operativsystem inuti din Windows dator i VirtualBox sandlådan. Därefter startar du upp Ubuntu som en dator inuti din dator, där du sen kan ladda ned filer och installera program – och skulle filen/programmet innehålla virus och vara osäker, så kommer det INTE att påverka din vanliga dator, då det är ett slutet virtuellt system, så allt du behöver göra då är att radera den virtuella ubuntu maskinen, och börja om på nytt, och då vet du om filen/programmet är säkert eller ej 🙂