Hur man gör en ordentlig Backup av sin Dator (Windows PC)

Att göra Backup av sin dator är ett väldigt väl diskuterat ämne, och väldigt många personer brukar rekommendera de metoder de själva testat och funnit bäst, det är ofta väldigt personligt hur man föredrar att göra. Men generellt sätt finns där lite valmöjligheter att välja mellan.

I den här artikeln går vi igenom dessa valmöjligheterna, samt förklarar de lite mer i detalj och ger både gratis- såväl som betalalternativ man kan använda sig av för att genomföra de olika typerna av Backup. Vi kommer även gå igenom inbyggda användbara funktioner i Windows som kan vara behjälpliga i förberedande syfte inför en krissituation. Samt ge lite insikt på hur man återställer en datorn vid katastrofhändelse. Denna artikel kommer dock inte att gå igenom t ex. Backup av Smartphone, iPhone, osv. Den kommer helt enkelt vara 100% fokuserad på Windows datorer.

Olika typer av Backup och deras individuella syften

Data Backup

Data Backup är den Backup du gör på all din data, med andra ord; Bilder, Video, Musik, Inspelningar, Textdokument, och alla andra filer av vikt helt enkelt.

Image Backup

Image Backup är i stort sett en ”avbildning” av hur ditt datorsystem ser ut just i den tidpunkten, detta är väldigt användbart för utifall datorn skulle krascha och du vill återgå till hur den var en tidpunkt då den fungerade. I kontrast till Data Backup så fokuserar Image Backup mer på själva operativsystems filerna, installerade program, systeminställningar och liknande, tror tillochmed att man kan välja vilken data man vill inkludera i sin Image Backup.

Restoration Points

Restoration Points är mindre avbildningar av systemet som Windows brukar göra per automatik t ex. innan en Windows Update genomförs, eller nya program installeras, så utifall Windows Updaten avbryts och gör datorn obrukbar/korrupt eller om det nyinstallerade programmet förändrar datorn på ett ofördelaktigt sätt, så kan man ”backa bandet” och återställa systemet till hur det var innan – antaget att man hade en Restoration Point innan ändringen gjordes dvs. Tror man kan ställa in ”x” antal punkter som ska lagras i listan, och listan kan även rensas om man vill det.

Gratisprogram för Backup

Gratisprogram för Image Backup

När man ska göra Image Backup finns där både betalprograms alternativ såväl som gratisprograms alternativ man kan välja mellan när man ska göra sin Image Backup.

Gratisalternativ finns säkert många, men det vanligaste är nog Windows egna inbyggda funktion som låter dig göra en Image Backup.

Gratisprogram för Data Backup

Det rakaste sättet att göra en Data Backup, är att ta reda på vart din data ligger i din dator som du vill göra Backup av, sedan ser du till att formateringen på dina hårddiskar (externa och interna) är NTFS (så du kan flytta 4GB+ filer och inte bara filer under 4GB), sedan kopierar-och-klistrar du in dina filer du vill göra Backup av, till en Extern hårddisk – är det en mekanisk hårddisk vilket de flesta externa hårddiskar är idag, så var väldigt försiktig så du inte tappar hårddisken, och riskerar att göra datan korrupt. Mer om detta i artikeln om mekaniska hårddiskar, men summa summarum är att mekaniska hårddiskar består av många rörliga delar som sköter läsandet av datan, skulle någon av dessa delar skadas så kanske datan inte längre kan läsas, och skulle själva skivorna datan ligger på bli skadade kanske datan aldrig kan återhämtas.

Betalprogram för Backup

Betalprogram för Image Backup

Där brukar vara livliga diskussioner på nätet om att vissa betalprogram gör ett bättre jobb med Image Backupen än gratisversionerna. Men för oss lekmanna användare kan det vara svårt att avgöra, dock personligen för säkerhets skull använder jag faktiskt själv ett betalprogram kallat Acronis True Image som jag tycker funkar alldeles utmärkt.

Betalprogram för Data Backup

Personligen använder jag ett väldigt smidigt betalprogram som heter ViceVersa för att göra min Data Backup. Där kan jag välja exakt vilka mappar kors och tvärs över alla mina hårddiskar som jag vill göra backup på, sedan startar jag bara programmet och låter det köra när alla mina mappar är valda, och måldestinationen för backupen är inställd, så sköter programmet kopieringsprocessen åt mig så jag slipper leta upp varje enskild mapp och kopiera-klistra-in. Väldigt smidigt och funkar väldigt fint.

Windows Reparationsskiva

Windows Reparationsskiva är en ovärderlig resurs som man får bränna själv till en DVD-skiva utifall ingen medföljde datorn när du köpte den. Reparationsskivan har en mängd olika alternativ som vi kommer gå igenom i en annan artikel, men bl. a. finns där möjligheten att ”aktivera” Windows Restoration Points som existerar och blivit genomförda innan olyckan var framme.

När man väl har bränt sin Windows Reparationsskiva så måste man ”Boota” från Windows reparationsskivan, vilket innebär att man startar om sin dator och öppnar ”Boot-ordning” via F8 eller liknande tidigt under boot-up processen – detaljerade instruktioner brukar vara listade i din Moderkorts manual – se vår artikel om [moderkort] för att ta reda på hur du hittar [vilket moderkort du har i din dator], samt vart du kan [hitta moderkortets specifika manual på nätet]. När du väl fått upp Boot-ordningen så väljer du att Boota från skiva (skivan bör innan dess vara isatt i din Optiska enhet/DVD-läsare om du har någon – har du inte det kan du enkelt köpa en för ca. 300 kr som externt kan kopplas in via USB till datorn, eventuellt kanske du kan låna från en kompis?)

Hur datorsetup med flera hårddiskar kan komplicera Backupen

Har du som mig själv en datorsetup med många olika hårddiskar där data finns blandat kors och tvärs över flertalet hårddiskar? Då kanske standardsätten att göra Data backup kan vara otrillräckliga eller jobbiga. Enklast är det om man endast har 1-2 hårddiskar där man vet vart vilken data finns lagrad 🙂

Hur man återställer en dator från en Backup

Första steget man börjar prova är att använda sig av Windows Restoration Points om man har några sådana gjorda dvs. Då bootar man upp sin Windows reparationsskiva, och försöker återställa datorn till ett tidigare skede från Windows Resto Pointsen. Skulle detta av någon anledning inte funka – t ex. att du inte har några Restoration Points gjorda, eller att något hänt med de så de inte vill funka, då är nästa steg Image Backup. Återigen bootar vi upp vår Windows Reparationsskiva, sedan får vi valmöjligheten att återställa från .ISO fil där man får välja den från en av de inkopplade interna eller externa hårddiskarna – har man gjort en Image Backup så har den sparats som en .ISO fil, som man då kan välja och datorn kommer göra sitt bästa för att återställa systemet till den tidpunkten. Skulle detta inte heller funka av någon anledning så är sista hoppet en Data Backup. Med en Data Backup är det tyvärr så att man oftast får installera om alla programmen som man hade på datorn, så är du som mig som har väldigt många program installerade och konfigurerade, så kan det ta upp till ½ vecka att återställa allt, om inte längre (om det förekommer komplikationer, vilket det oftast gör tyvärr) – men vid det här läget brukar man inte ha något val. Så vad man gör då är att man får ”Blåsa” sin dator/hårddisk där operativsystemet låg, på allting, alla program, all data kommer att raderas. Sedan installerar man om en färsk version av sitt Windows operativsystem på den nyformaterade och rensade hårddisken. När windows sen på nytt blivit ”ominstallerat” så får man manuellt installera om allting, men sedan kan du bara kopiera över samtliga av dina Data Backupade filer, så du åtminstone har kvar dem, de kan trots allt vara det viktigaste ibland! Föreställ er hur hemskt det hade varit att förlora alla familjens foton och bilder från 5 års tid, det är som den tiden sakta försvinner bort från minnet då om man har otur. Vilket är väldigt tragiskt och något man gärna vill försöka undvika till alla pris!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *