Vår rekommendation för (testade) val av varumärken för diverse hårdvaruprodukter samt butiker att handla från

Senast uppdaterad: 2023-08-25 – 21:44:35

Butiker att beställa från:

Vi brukar beställa datorkomponenter primärt från Inet.se, vid sällsynta fall om de inte skulle ha det vi söker kanske vi även kollar Komplett.se eller Netonnet.se.

Inet.se är definitivt en av de bästa datorbutikerna i Sverige, med grym service, bred och utförlig kompetens gällande allt och supersnabb och enkel hemsida.

Kjell & Co: är också grym när det gäller datortillbehör, verktyg och liknande.

Om Inet.se och Kjell & Co: inte har hörlurarna, tangentbordet, datormusen eller bildskärmen du letar efter brukar Elgiganten.se ha ett fint utbud likaså.

Glöm inte bort att Prisjakt.nu är en enastående svensk tjänst för prisjämförelser och funkar superbra för datorkomponenter och elektronikprodukter för det mesta.

Datorhårdvara och komponenter

Moderkort (MOBO)

När det gäller moderkort har vi av vana att alltid köpa från ASUS!

Detta av anledningen att vi haft deras produkter sen 20+ år tillbaka och aldrig blivit besvikna.

Faktum är att datorn jag skriver på just nu har ett ASUS moderkort som fortfarande fungerar trots att det är 12+ år gammalt och är fortfarande stabilt och kraftfullt!

ASUS har alltid hög kvalitet, snygg design (om man nu bryr sig om sånt), bra dokumentation och bra funktionalitetsutbud.

Deras moderkort kommer låta dig bygga bästa möjliga datorn.

Moderkortet är hela grunden för din dator(!) och hur kraftfull den kommer kunna vara – snåla inte med denna komponenten, bygg för framtiden för det är duktigt jobbigt att byta ut ett moderkort jämfört med resterande komponenter i din dator!

Moderkortet avgör också ifall din dator kommer använda Intel eller AMD processor.

Moderkortets ”Socket” (utrymme där processorn placeras) avgör också vilken typ av processor (hur kraftfull) du kan köpa.

Moderkortet bestämmer även vilka hastigheter dina RAM-minne kan arbeta med (kompatibilitet).

Samt vilken Chassistorlek du kan köpa.

Det påverkar också hur många kontakter på ditt Chassi som kan ha snabba USB-gränssnitt för dataöverföring, såväl som hur snabbt hårddiskarna kommer kunna arbeta, m.m.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras ASUS Moderkort för att se vad som finns.

Chassi

Finns många som gör bra chassi, några av mina personliga favoriter är:

När jag brukar rekommendera chassi till folk brukar det vara Fractal Designs ljuddämpade chassi om de vill ha något stilrent som även är ljuddämpat.

Plexiglas på sidan kan vara lite häftigt för att se komponenterna, kan även ge enklare förhands-diagnostik utan att behöva öppna chassit om fellampa på moderkortet lyser eller liknande.

Cooler Master har jag bra erfarenhet av att de brukade göra chassi av hög kvalitet i bra material med smarta lösningar och bra luftflöden (sist jag köpte var några år sen nu).

När osäker brukar jag ringa Inet.se och prata med dem – berätta vilken budget jag har, vilka eventuella önskemål/krav, märkespreferenser etc. så hjälper de mig hitta rätt. Superbra service där, kan varmt rekommendera!

NZXT sist jag kollade på dem (2018) kändes deras chassi väldigt plastiga och buffliga.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Chassi för att se vad som finns.

Grafikkort (GPU)

Personligen är jag ett fan av nVidia Grafikkort. Somliga av er kanske känner till GTX GeForce, det är fint det.

Har alltid haft nVidia, kommer nog alltid ha det.

Alternativet är AMD Radeon, aldrig personligt haft själv, ej hållit koll på dem (då jag alltid haft nVidia själv), men hört kompisar som haft det och de flesta av dem har varit missnöjda tyvärr.

Detta kan såklart ha förändrats med tiden eller varit typfall hellre än norm. Värt att ha i åtanke.

Som tillverkare för dem har jag alltid föredragit ASUS & EVGA, som enligt min erfarenhet alltid levererat stabila grafikkort av hög kvalitet som alltid presterar.

Jag har haft dålig erfarenhet av MSI grafikkort då en kompis en gång övertalade mig att köpa ett, det höll i 2 veckor innan det gick sönder p.g.a. ostabilitet då det var överklockat och grejer (rea-kort). Sen dess har jag aldrig köpt MSI igen.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras nVidia Grafikkort för att se vad som finns.

RAM-minne

Corsair är min personliga Go-To när det gäller RAM-minne i 90% av fallen. Grym prestanda, kvalitet och brukar funkar bra till ASUS moderkort.

Kingston har jag köpt någon gång när jag byggde dator åt kompis och budgeten inte tillät Corsair utan Kingston då hade lite billigare alternativ att erbjuda, fortfarande väldigt bra RAM-minne dock, hörde aldrig några klagomål från dem!

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Corsair RAM-minne för att se vad som finns.

SSD

Samsung EVO serien är grymma!

Likaså Corsairs SSD (minns jag typ var Go-To innan EVO serien släpptes från Samsung (för mig åtminstone)).

OCZ har jag hört ska ha bra SSD också (företaget erkar numera vara nedlagt dock sen april 2016).

Kingston ska också ha bra SSD diskar har jag hört.

Nuförtiden har ju M.2 blivit desto populärare, då den enligt de tekniska specifikationerna har potential till en teoretisk hastighet uppemot 10x vad tidigare SSD diskar hade ex. Läshastighet på 5000 MB/s istället för 500 MB/s.

Mycket tack vare gränssnittet de kopplas in till moderkortet via (PCI-Express) hellre än tidigare SATA-portar och liknande.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Samsung, Kingston och Corsair SSD diskar för att se vad som finns.

Processor (CPU)

Personligen är jag ett fan av Intel processorer.

Alltid haft, kommer alltid att fortsätta ha.

Men jag är medveten om att AMD senaste tiden konkurrerat duktigt om förstaplatsen med Intel med deras Ryzen processorer där vissa även överträffar Intels processorkärnor antal.

Men jag är tyvärr präglad av AMD processorers ostabilitet jag upplevt förut.

Sen gillar jag också Intel Turbo Boost som boostar processorna likt överklockning när det bedöms nödvändigt och görs på ett kontrollerat och stabilt sätt.

Samt Intel Hyperthreading som logiskt dubblerade antalet kärnor i processorn som ej finns hos AMD processorerna.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Intel processorer för att se vad som finns.

Eller Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras AMD processorer för att se vad som finns.

Mekaniska hårddiskar (HDD)

Western Digital och Seagate brukar vara regerande mästare inom detta komponentområde. Med hög kvalitet och bra prestanda och hållbarhet.

Western Digital har jag personligen aldrig haft problem med själv, däremot har jag haft kunder som jag agerat IT-support till som haft strul med Seagate hårddiskar några fåtal gånger.

Jag tror dock dessa gånger det berott på hur de använt sin dator, i något enstaka fall kanske hårddisken hade gått sönder lite i förtid, men det kan ju bero på slumpad fabriksdefekt eller vadsom.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras mekaniska hårddiskar för att se vad som finns.

(Tänk på att mekaniska hårddiskar och SSD diskar brukar förekomma i 2 olika ”formfaktorer”, 2 tum (bärbar) och 3.5 tum (stationär))

Nätaggregat (PSU)

Personligen brukar jag hålla mig till Corsairs nätaggregat och har ännu inte blivit besviken. Grym kvalitet som går att lita på länge.

Har hört att Be quiet! ska ha bra grejer också, men har ingen egen erfarenhet av dem dessvärre.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Corsair & Be quiet! nätaggregat för att se vad som finns.

Fläktar/kylning

Be quiet! och Cooler Master för allmänna fläktar, alternativt Noctua ska vara bra också (om man gillar den typen av fläktar).

Personligen gillar jag Be quiet! och Cooler Master bättre, men det är mest utseendegrej, i Be quiet!’s fall handlar det lite om ljudnivån också dock.

Men jag har hört att Noctua ska prestera väldigt bra i mån av kylning med sina produkter.

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Be quiet! och Cooler Master samt Noctua fläktar för att se vad som finns.

Processorkylning (luft)

Cooler Master helt klart min personliga favorit här.

Be quiet! ska också ha bra grejer dock inom detta har jag hört.

Det finns många som är dedikerade beundrare av Noctua också (ser ut att vara lite mer rejäla fläktar).

Besök Inet.se för att bläddra lite bland deras Be quiet!, Cooler Master samt Noctua processorkylningsfläktar för att se vad som finns.