Komprimering av filer i Windows, vad det är och hur man gör

I denna artikel tänkte vi gå igenom komprimering av filer och mappar, som går att göra på din dator, samt vad det innebär och när det kan vara användbart att göra.

Själva processen komprimering går ut på att ”trycka ihop” mappar och filer så de tar upp mindre utrymme på datorn. Ni känner säkert igen termen ”Zip filer” och programmen WinZip / WinRaR. Idag brukar Windows datorer åtminstone ha förinstallerat möjligheten att komprimera mappar, personligen föredrar jag dock fortfarande att använda mig utav WinRaR när jag jobbar med komprimerade mappar då jag är van vid det och tycker det gör det hela lite enklare.

När en mapp eller fil blivit komprimerad så får man en .zip fil oftast som innehåller det som komprimerats. En av de mest praktiska användningarna för Zip som jag kan tänka mig på rak arm är när man ska skicka bilder eller media filer över E-post meddelande, som brukar ha en begränsning på 10-20 MB filstorlek totalt PER E-post meddelande. Då kan en Komprimerad mapp med dina filer ge dig chansen att få med några fler i varje E-post meddelande. Detta är såvida du inte använder Cloud Storage som Google Drive eller DropBox för att dela filer, vilket många gör idag.

Att komprimera mappar och filer är enklare än man skulle kunna tro – har man flera filer man önskar komprimera så brukar åtminstone jag själv samla alla dessa filer i en mapp, som jag sedan Högerklickar på och väljer ”Skicka till” > ”Komprimerad mapp”.

När man väl komprimerat en mapp så ligger filerna i en speciell mapp, som kan liknas vid en komprimerad behållare, för att sen få ut dem därifrån så kan det göras väldigt enkelt med WinRaR då man bara högerklickar på den komprimerade mappen och väljer ”Extrahera här” eller ”Extrahera”. Väljer du ”Extrahera här” så får du innehållet i Zip filen extraherat där filen ligger, såvida du inte t ex. kastar in den i en annan mapp först för att ”hålla filerna samlade” om dem inte redan ligger i en mapp inuti Zip filen. Väljer du Extrahera istället så kan du välja vart du vill att filerna ska ”packas upp”.

Det är väldigt användbart att kunna både komprimera filer samt extrahera dem från komprimerade filer. Då står man inte där förvirrad och vilsen när man väl stöter på sådana filer på jobb eller liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *